El barri dels Canons

Xavier Bolao -fotògraf-

Go to content

El barri dels Canons

Xavier Bolao -fotògraf- Barcelona
Publicat per xavier bolao en Barcelona - Guinardó · 31 Maig 2018
Tags: barridelscanonsturodelarovira

En plena Guerra Civil espanyola, i davant de les incursions aèries que des de Mallorca feia l'aviació legionària italiana i la Legió Còndor alemanya, el comandament de l'Exèrcit republicà de l'Est va escollir, per tal de protegir la ciutat de Barcelona d'aquests atacs, el cim del turó de la Rovira de 269 metres d'altitud i un angle de visió de 360 graus, per instal·lar-hi uns canons antiaeris. Aquests canons, amb els de Montjuïc, Can Tunis i els del començament de l'escullera, havien de defensar més eficaçment la ciutat.




 
Davant de la imminent caiguda de la ciutat de Barcelona en mans dels revoltats franquistes, l’exèrcit republicà el dia 25 de gener de 1939 va destruir dues de les peces i l'endemà, el darrer dia poc abans de la retirada, van inutilitzar les altres dues. Acabada la guerra, les peces malmeses van seguir en aquell paratge durant un temps, i van rebre moltes visites dels barcelonins. Més tard, aquestes bases antiaèries van acollir les barraques dels nouvinguts a la ciutat.
 

Els barraquistes eren treballadors que acabaven d'arribar i que no van tenir cap més remei que viure en barraques perquè Barcelona no disposava d’habitatges. Varen organitzar-se com a col·lectiu molt cohesionat per tal d’aconseguir la dignificació del seu “barri”, lluitant per disposar dels serveis bàsics. Van arribar a tenir fins i tot una escola d'adults, que es va obrir dins l’espai que havien ocupat les bateries antiaèries. Aquest barri va subsistir fins l’any 1990 en que van ser enderrocades les últimes barraques.
 

L'espai ha viscut des de l’any 2011, quan es va iniciar la seva recuperació, un important augment de visites, convertint-se en tot un descobriment tant pels barcelonins com pels turistes que poden gaudir de l’espectacular mirador.

Vistes panoràmiques:
















0
COMENTARIS

Política de Privacidad
Back to content